شیوههای بررسی تکالیف دانشآموزان توسط والدین

در بسیاری از کشورها کمک والدین به کودکان در انجام صحیح تکالیف مدرسه بهمنظور بهرهگیری بهتر از استعدادهای دانشآموزان، در محیط مدرسه و چه در سطح جامعه کاری رایج و مورد تأیید میباشد. یکی از معمولترین کارهایی که والدین در طول روز به آن رسیدگی میکنند، کمک به فرزندان خود برای تکمیل تکالیف مدرسه و در واقع نوعی حمایت تحصیلی از آنها در طول مدتزمان آموزشی آنها میباشد. شیوههای بررسی تکالیف دانشآموزان توسط والدین نکاتی دارد که در ادامه مقاله به آنها میپردازیم.
اگر دانشآموز در مقاطع پایین تحصیل و دارای سن کمی باشد والدین به او کمک میکنند تا از برههٔ دشوار آموزش عبور کند، زیرا محصل در مقطعی از تحصیل به حمایت شخصی غیر از معلم نیاز دارد. بزرگترها باید پس از مدتزمانی که مطمئن شدند، دانشآموز به حد رفع ضروریات تکالیف خود رسیده است، نقش حمایتی خود را در این امر کمرنگ کرده و فقط نقش نظارتی و همراهی داشته باشند.
نکتهٔ مهم در بحث همراهی والدین با فرزندان این است که پدر با مادر باید متوجه باشند که منظور از همراهی در تکالیف کودکان، به معنای انجامدادن تکالیف آنها نیست، بلکه نظارت و رفع اشکال میباشد.
شیوههای صحیح نظارت بر تکالیف توسط والدین
آگاهی افراد نسبت به نظارت مطلوب و یاری رسانده به کودکان در بازهٔ سنی پایهٔ اول تا سوم ابتدایی سبب ارتباطگیری صحیح طرفین و حل مشکل تنبلی در دروس میشود که برای دانشآموزان و والدین بسیار کارساز است.
حضور والدین در کنار دانشآموز حین انجام تکالیف الزامی است، زیرا مقطع اول تا سوم ابتدایی پروسهٔ مشکلی برای انجام تکالیف میباشد و نقش حمایتی والدین برای دانشآموز بسیار حائز اهمیت است. دانشآموزان مقطع اول تا سوم نیاز به حمایت و کمک و حضور پدر یا مادر دارند تا تکالیف را بهدرستی انجام دهند و مفاهیم را بهآسانی درک کنند.
تشویق یکی از ارکان مهم در بحث آموزش، والدین باید هرزمان دانشآموز، تکالیف خود را مطابق با انتظاری که از او میرود انجام داد، از او تقدیر و گاهی جوایز تشویقی برای او در نظر گرفت.
تشویق یکی از راهکارهای مهم در بحث همراهی دانشآموز با انجام وظایف خود میباشد که بعد از مدتی فرزند را به یک فرد وظیفهشناس تبدیل میکند.
مرور برنامهٔ روزانه حین انجام تکالیف با دانشآموز نیز یکی از مهمترین قسمتهای بحث آموزش میباشد، زیرا در این صورت فرزند متوجه میشود تمام علایق او در برنامه گنجانده شده است و قرار نیست فقط درس بخواند.
تکالیف باید فقط توسط دانشآموز انجام شود و والدین در کنار آنها به رفع اشکال بپردازند تا به این باور برسند که تکلیف باید توسط خودشان نگارش و سپس تحویل داده شود، تا در پایههای بالاتر با افت تحصیلی مواجه نشوند، والدین تنها باید فرزند را راهنمایی کنند.
گاهی حجم زیادی از مطالب و کمبود وقت سبب میگردد دانشآموز مدتزمان زیادی درگیر انجام تکالیف باشد در این مرحله پدر و مادر با صحبت و اعلام درک متقابل به او کمک کرده و او را به ادامه دادن تشویق میکنند.
اطلاع والدین از جزئیات مطالب درسی، برای نظارت کارآمد تحصیلی دانشآموز باید والدین در جریان جزئیات کار دانشآموز قرار گرفته وبا مباحث معلم هماهنگ باشند و ارتباط مستمر داشته باشند. این کار دارای مزایایی میباشد، زیرا:
- اگر تکلیف زیاد باشد میتوان در صورت بالا بودن سطح مطالب آموزشی، یادآوری را در برنامه روزانه گنجاند و گوشزد کرد که زمان کوتاه و میزان مباحث زیاد است تا برنامهریزی را انجام دهد.
- والدین از فهم دانشآموز نسبت به درک درست صحبتهای معلم اطمینان حاصل کرده و متوجه میشوند که فرزند صحبتهای معلم را درک کرده است.
دانشآموز باید بداند که انجام تکالیف چالشی آموزشی برای او است و درگیری با چالشها نیز بخشی از یادگیری است.
نظارت والدین و برنامهریزی تحصیلی، معلم و یا مشاور مدرسه باید برای دانشآموزان برنامهای آماده کرده و آن را به دانشآموز تحویل دهند، تا به نوشتن برنامه، اجرای آن و تعهد به آن عادت کرده و بهمرور مهارت مدیریت زمان را آموزش ببیند.
اطلاع والدین از جزئیات مطالب درسی، والدین باید همیشه به فرزند خود این اطمینان را بدهند که مسئله اصلی در آموزش نتایجی که به دست میآید نیست بلکه، میزان تلاش او مهم است و اطرافیان او را به دلیل فعالیتهایی که انجام میدهد، تحسین خواهند کرد.
پدر و مادر باید فرزند را متقاعدکننده که او در همهٔ زمینهها توانایی حل مسئلهها را دارد فقط گاهی نیاز به تفکر و آرامش دارد تا مشکل را با بهترین شیوه مدیریت کند.
این سازوکار علاوه بر نظارت و همگام بودن والدین با دانشآموزان باعث میشود تا دانشآموزان به عادتهای اشتباه در هنگام مطالعه دچار نشوند.
دیدگاهتان را بنویسید